Kako postati stjuardesa? Često mi postavljaju ovo pitanje, i zato evo odgovora.

Ukoliko želite da se bavite nesvakidašnim poslom, sa fleksibilnim radnim vremenom, koji vam u isto vreme omogućava dosta putovanja, upoznavanje različitih kultura i ljudi iz celog sveta, kao i, za naše pojmove, odličnu zaradu, onda je posao kabinskog osoblja prava stvar za vas.

Naravno, nije sve tako savršeno. Ovaj posao, kao uostalom i svaki drugi, ima i svojih mana, ali negativne strane ostavljam za neki drugi put, ukoliko vas budu interesovale.

Trenutno postoji nekoliko inostranih avio kompanija koje zapošljavaju posadu iz celog sveta, izmedju ostalog i iz naše zemlje. To su Emirates, Etihad, Gulf air i Qatar airways. Zaposlenje u nekoj od ovih kompanija podrazumeva da ste spremni da spakujete kofere i započnete iznova svoj život u gradovima u kojima su bazirane ove avio kompanije. U ovo slučaju, to su Dubai, Abu Dabi, Bahrein ili Doha.

Ukoliko niste spremni da se odselite iz Srbije, posao stjuarta ili stjuardese možete obavljati u nacionalnoj kompaniji Air Serbia ili u Wizz Air-u, madjarskoj niskobudžetnoj kompaniji sa bazom u Beogradu. Za koju god opciju se odlučili, postupak selekcije kandidata i potrebne kvalifikacije za obavljanje ovog posla su manje više jednake. Razlikuje se samo to što Emirates, Etihad, Gulf air i Qatar imaju nešto obimniju i težu selekciju, ali omogućuju vam višu platu i više putovanja od Air Srbije. Wizz Air uglavnom nema noćenja na svojim destinacijama, tako da ako ste željni putovanja, ova kompanija nije za vas. Sa druge strane, Wizz Air vam takodje pruža mogućnost da se preselite iz Beograda, i da živite i letite iz jedne od njegovih mnogobrojnih baza širom Evrope.

Jako je važno da definišete motiv za bavljenje ovim poslom, kako biste se odlučili za pravu kompaniju.

Ukoliko su to putovanja i viša zarada, onda su za vas već spomenute kompanije sa Bliskog istoka.
Ako je to letenje iz Beograda uz pristojnu platu, i mogućnost putovanja, onda izaberite Air Srbiju.
A ukoliko vam nije stalo do putovanja, a želite da letite iz Beograda, uz nešto višu platu od Air Srbije, onda je Wizz Air prava kompanija za vas.

Jedno je sigurno, sve ima svoje prednosti i mane, i nigde ne cvetaju samo ruže. Zato izaberite ono što vam je najvažnije, bilo da je to novac, život u Beogradu, putovanja ili preseljenje na Bliski istok.

Eto, sad kad sve ovo znate, na vama je da donesete odluku.

Potrebne kvalifikacije

Minimum 21 godina starosti za Emirates, Etihad, Gulf air i Qatar, dok je za Air Srbiju i Wizz Air dovoljno imati 18 godina.

Znanje engleskog jezika, u pismenoj i usmenoj formi.

Minimum IV stepen srednje stručne spreme.

Radno iskustvo nije neophodno, ali je svakako dobro došlo, posebno iz oblasti uslužnih delatnosti (customer service ili customer support).

Visina. Minimalna visina za devojke je 165cm, a za momke 175cm. Uz to da kandidat mora biti sposoban da, bez obuće, rukama dosegne visinu od 210cm, jer se na toj visini nalazi bezbednosna oprema u avionu.

Spoljašni izgled nije presudan, mada je poželjno da je kandidat prijatnog izgleda. To svakako ne znači da morate izgledati kao foto modeli sa naslovnih strana, ali važno je da ste skladne gradje i da kažemo simpatične spoljašnosti. Fiksne proteze nisu dobro došle na intervjuu, mada ukoliko dobijete posao, postoji mogućnost i za to.

Upadljive tetovaže i pirsing zaboravite, ukoliko su vidljivi dok ste u uniformi. Dakle, tetovaža na ledjima i pirsing u pupku nisu problem, ali tetovaža na potkolenici, vratu ili nadlanici, kao i pirsing u nosu, na usni ili arkadi jesu problem, i to ne prolazi.

 Za posao stjuardese postoji dva načina prijave:

1. Možete popuniti online aplikaciju na web stranici kompanije za koju želite da se prijavite ili

2. doći direktno na Open day koji se organizuje u Beogradu.

Za online aplikaciju  spremite:

-skeniranu kopiju pasoša i lične karte u boji.

-CV na engleskom jeziku.

-fotografije  u pdf ili jpg formatu. Manju, pasoškog formata i veću na kojoj će se videti cela figura.

Posle online prijave, možete očekivati poziv za Open day, mada obično na Open day možete doći i direktno, bez prijave.

Za Open day su vam potrebni odštampani primerci CV-ja na engleskom jeziku, pasoša, lične karte, i dve fotografije.

Malo više o CV-ju

Vaša radna biografija treba da sadrži:

– Vaše osnovne podatke, kao što su ime i prezime, datum rodjenja, adresa, telefon i e-mail adresa.

-Stepen obrazovanja, i navedene završene obrazovne ustanove.

-Radnu biografiju, imena prethodnih poslodavaca, vašu poziciju i osnovne karakteristike ili odgovornosti tog posla. Dobro je spomenuti timski rad, organizacione sposobnosti, multitasking, rad sa klijentima i preuzimanje odgovornosti i inicijative.

-Poznavanje stranih jezika, po sistemu što više to bolje,

-Ostale sposobnosti, kao što su: rad na računaru, kursevi koje ste pohadjali,prakse, i sl.

– Vaše profesionalne karakteristike, kao što su:  sposobnost snalaženja u vremenski ograničenim situacijama, inicijativu u donošenju odluka, spremnost za rad u multinacionalnom i multikulturalnom timu, efikasno rešavanje potencijalnih problema na poslu, snalaženje u stresnom okruženju, i želju za učenjem i napredovanjem.
Podaci u Vašem CV-ju bi trebalo da budu istiniti, jer se, u suprotnom, to može okrenuti protiv Vas na završnom intervjuu.

Fotografije i izgled koji prolazi

Kako postati stjuardesa Emirates Wizz Air lanawrites.com lana writes
Emirates Cabin Crew

Na open day potrebno je doći u poslovnoj varijanti.
Za momke je obavezno odelo, kravata i cipele, a za devojke suknja pristojne dužine (minić ostavite za neku drugu priliku), sako, košulja, i cipele sa ne preterano visokim potpeticama.
Kosa treba da je podignuta, nakit minimalistički. Potrebno je postići sveden i elegantan profesionalni izgled.
Šminka mora biti diskretna i neupadljiva, ali isto tako nije poželjno doći bez šminke. Crveni karmin je ok, budući da je upravo ta boja karmina deo imidža većine avio kompanija.

Sa sobom ponesite 2 fotografije. Jednu fotografiju pasoškog formata, i jednu fotografiju cele figure. Pozadina na fotografijama bi trebala biti neutralna, da ne kažem potpuno bela. Nije poželjno slikanje u prirodi ili u sobi sa puno nameštaja u pozadini. A vaš izgled na fotografijama bi trebao da bude sličan vašem imidžu na samom open day-u.  Poenta priče je da im je potrebno omogućiti da u vama vide buduće lice svoje kompanije.

Šta da očekujete na Open day-u

Odmah ću vam napomenuti da se sve faze regrutacije, a to su: predaja biografije, selekcija, i završni intervju, obavljaju na engleskom jeziku, čak i u slučaju da regruteri govore srpski.

Predaja dokumenata

Dok uručujete CV i fotografije, možda će vam postaviti neko kratko pitanje, tipa :

Zašto se prijavljujete za ovaj posao?
Šta očekujete od ovog posla?
Predstavite nam se ukratko.
Čime  se bavite?

Savet 1

Budite nasmejani, prirodni, komunikativni, raspoloženi, ali u isto vreme važno je da budete profesionalni.
Ne trudite se na silu da budete duhoviti, ili previše upadljivi. Najvažnije je da taj prvi utisak bude pozitivan, da bi vas pozvali da dodjete na selekciju koja se održava nekog narednog dana.
Ovde se moram osvrnuti na činjenicu, da se u nekim slučajevima selekcija odvija istog dana. To zavisi od kompanije do kompanije, ali svakako su faze selekcije vrlo slične.
Dakle, ukoliko ste pozvani da učestvujete u selekciji, to znači da ste nešto već dobro uradili, da ste privukli njihovu pažnju, i da su vam pružili mogućnost da ih ubedite da se u moru kandidata odluče upravo za vas. Dakle, iskoristite tu priliku!

Proces selekcije

Stigli ste do glavnog dela, čestitam. Sada je važno ostati opušten, potisnuti tremu i nervozu, i predstaviti sebe u naboljem svetlu. Naoružajte se strpljenjem, vodom, može i nekim sendvičem, voćkom, grickalicama ili čokoladicom, jer ćete tamo provesti ceo dan, ukoliko budete uspešno prolazili iz kruga u krug. Kad sam to već spomenula, svaki krug predstavlja odredjeni zadatak za kandidate, i samo oni koji su po njihovom mišljenju bili uspešni, prolaze dalje. Kandidati koji nisu prošli u sledeći krug ne dobijaju objašnjenje zbog čega je to tako.

Savet 2

Ono što je izuzetno važno, istaknite svoje kvalitete, ali ne budite pretenciozni i narcisoidni. Nemojte se preterano hvalisati i imati stav da ste najbolji i iznad drugih. Njima treba osoba koja je spremna da drži svoj ego pod kontrolom, i da pruža adekvatnu uslugu njihovim klijentima. A klijenata ima raznih, i nije uvek lako izaći sa njima na kraj. Zato se, kao što već rekoh, naoružajte strpljenjem, a vrlo je poželjno i blagim osmehom, ali nikako podsmehom.

Ono što je zajedničko svim selektivnim krugovima je timski rad u grupama. Osobe koje vas regrutuju, posmatraju vaše ponašanje, govor tela, spremnost za saradnju, preuzimanje inicijative, kao i spremnost da se složite sa tudjim mišljenjem. Ono što je najmanje važno je čija će ideja pobediti, najvažnije je kako ćete vi kao grupa do te ideje ili do konkretnog rešenja doći.

Primeri zadataka

Predstavite se ukratko.
Ovde imate priliku da zasijate i da osmislite unapred šta ćete reći. Možete spomenuti obrazovanje, zanimanje, prethodno radno iskustvo ili neki interesantan hobi. U svakom slučaju, ne treba se previše hvaliti, treba biti kratak i jasan, prijatan i interesantan.

Predstavite osobu pored sebe.
Dobićete 5 minuta da se na brzinu upoznate sa tom osobom, i da je potom predstavite celoj grupi.
Ono u čemu kandidati ovde najčešće greše, je to što umesto te osobe, nekako počnu da predstavlju sebe.
Na primer, ova osoba voli da čita knjige, baš kao i ja. Pročitala sam toliko i toliko naslova.. ili ova osoba se bavi sportom u slobodno vreme, eto i ja sam godinama trenirala..bla bla..
Poenta priče je, ako niste Vi tema izlaganja, onda nemojte sebe na silu ni ubacivati u prvi plan . U ovom zadatku konkretno, ne radi se o Vama, već o nekom drugom.  Trebalo bi da pokažete da ste spremni da predstavite tu drugu osobu u najboljem mogućem svetlu, jer ćete tako sutra, radeći ovaj posao, predstavljati kompaniju, a ne sebe lično.

 Saveti za rad u grupama 

Nikada ne prekidajte druge dok govore, ukoliko to i učinite, mora biti debelo argumentovano i objašnjeno.
Nipošto ne budite agresivni i svadjalački raspoloženi.
Nemojte odmah odbacivati tudje predloge i prevrtati očima, ma koliko besmisleni bili, pokušajte bar da ih razmotrite, pre nego što izložite svoju ideju.
Najvažnije je da se složite oko rešenja bez konflikta, jer oni koji u konflikt udju, teško da će dobiti posao. Nije važno da li ćete isterati svoje, već kako ćete učestovati u debati.
Nije dobro ni samo ćutati i klimati glavom. Treba imati svoj stav, nenametljiv, postojan, argumentovan. Ukoliko ga grupa ne prihvati, nije smak sveta. Ne shvatajte to lično.
Budući da se ovde najviše radi o timskom duhu, pokušajte ćutljive i stidljive sagovornike da navedete da govore. Pomaganje drugima će pomoći Vama da dodjete do posla.
Zaboravite ironiju, sarkazam i podsmeh.

Teme za grupni zadatak

– Izabrati parfem koji bi grupa trebalo da pokloni jednom od ispitivača;

-Sastaviti spisak od 10 stvari koje bi trealo poneti na pusto ostrvo;

– Organizovati zabavni dogadjaj za decu sa oštećenim vidom;

– Organizovati izlet za decu sa oštećenim sluhom;

–  Osmisliti i organizovati turistički izlet u Beogradu za strance u trajanju od dva dana;

–  I u trajanju od jednog dana.

Posle grupnih diskusija, sledi pismeni deo selekcije. Imaćete test engleskog jezika, koji se manje svodi na poznavanje gramatike, a više na razumevanje reči i izraza, poznavanje sinonima, govornih fraza, razumevanje teksta, i odgovora na pitanja o datom tekstu.

Zatim je potrebno napisati sastav, otprilike jednu A4 stranu, na zadatu temu, koje su vrlo uopštene,  na primer:
Najveći izazov u mom životu, Moj najveći uspeh, Moj najveći poraz, Osoba kojoj se divim, U kom vremenskom periodu bih voleo da živim i zašto.  Nije važno da li je vaš sastav književno remek delo, ono što je važno je da je smislen i gramatički ispravan, bez grešaka u spelovanju reči. Koristite reči i izraze u čije ste značenje i pravopis sigurni.

LANA WRITES Kako postati stjuardesa lanawrites.com
Kako postati stjuardesa – Wizz Air Cabin Crew

I kada ste sve ovo uspešno prošli, i kada ste već toliko umorni da vam je manje više i svejedno da li ste dobili posao ili ne, već samo zamišljate kako ćete se raskomotiti kada dodjete kući, izuti te  cipele, i skinuti tu kravatu, e baš tada na snagu stupa test ličnosti i interesovanja. Taj test, navodno nije eliminacioni, kod njega nema tačnih i netačnih odgovora, već im zapravo služi da vas bolje upoznaju.

Kandidati koji su dobili priliku da rade ovaj test su automatski prošli celu selekciju, i pozvani su na finalni intervju. Bravo!

Finalni intervju

Ovaj intervju izgleda kao tipičan razgovor za posao.
Vaš izgled i ponašanje i ovoga puta moraju biti na vrhuncu profesionalnosti, kao i vaš nastup. Sedećete ispred dva HR regrutera, koji će vam postavljati pitanja i zapisivati Vaše odgovore. Pitanja će biti o Vašem radnom iskustvu, obrazovanju, planovima, željama, očekivanjima i vašoj motivaciji.

Postavljaće Vam takodje pitanja vezana za konkretne situacije vezane za posao, kao što je:
Da li ste ikada pomogli kolegi, i kako? Jeste li imali konflikt na poslu i zbog čega? Da li ste ikada pomogli potpunom strancu? Jeste li ikada odbili da uradite nešto što se od Vas tražilo? Da li ste ikada bili u situaciji da se sa pravom usprotivite svom klijentu, i zbog čega?

Od Vas se traži da odgovarate opisujući konkretne primere, a ne samo sa da ili ne. Ukoliko nemate bogato radno iskustvo, postaviće Vam slična pitanja vezana za fakultet, srednju školu ili putovanja na kojima ste bili. Ukoliko niste doživeli slične situacije, pitaće Vas prosto šta biste Vi učinili kada biste se našli u odredjenoj situaciji.

I sada kada ste prošli sve ovo, ostalo Vam je samo da čekate obaveštenje od strane kompanije da li ste primljeni ili ne.
U svakom slučaju, šta god bilo, obavili ste odličan posao čim ste prošli kroz sve faze selekcije, i svaka vam čast na tome. Ukoliko iz nekog razloga ne budete primljeni, opet nije sve izgubljeno. Uvek se možete ponovo prijaviti za neku drugu kompaniju, ili istu tu, nakon odredjenog vremenskog perioda. Ako ništa, stekli ste jedno vredno iskustvo koje će Vam biti od koristi u budućim razgovorima za posao.
A ukoliko ste dobili posao, od srca vam čestitam! Lepo i bezbedno letite!

LANA WRITES Kako postati stjuardesa lanawrites.com
Kako postati stjuardesa – Emirates Training College

Ukoliko imate dodatna pitanja, napišite komentar ispod teksta ili mi pošaljite email na lana@lanawrites.com i ja ću vam sa zadovoljstvom odgovoriti.

I naravno, javite mi kako ste prošli.

Srećno!

Lana

Malo više o meni možete saznati OVDE

Author

Life is better with a smile :)

Write A Comment

Pin It