Blogging

INSPIRACIJA I BLOKADA – Kako pronaći prvu, a rešiti se druge

Vodič za pronalazak inspiracije u 12 jednostavnih koraka
Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

 

“Najzad”, pomislila sam u sebi dok sam vozila decu kod bake. “Danas je taj dan”, nastavljam priču sama sa sobom, “najzad ću imati par sati mira i samoće da se posvetim pisanju, ako me ne izda inspiracija”.
I dok molim baku da ne pretera sa dozvoljenom dozom slatkiša, jer su mi prošli put vileneli uz “Pet malih majmuna” sve do ponoći, uspevam čak da ostanem nasmejana uz njenu opasku: “Bože Lana, pa zar sumnjaš u mene?” Ma neee, samo teško je bilo ne primetiti njihovo predoziranje šećerom, i nuspojave od istog. I to ne samo jedanput. Ali ajde, nema veze, samo mi je važno da što pre stignem kući i započnem svoju magiju na kompjuteru.
Dragi mi je na poslu, a deca su na sigurnom. Tu sam samo ja, moje misli i potpuni mir. Apsolutna tišina. Prosto mi smeta, nisam navikla. Uvek je neka jurnjava i buka oko mene.
Joj, kako dugo nisam bila sama. Ponekad mi to nedostaje. I zato uživam u ovom divnom trenutku nirvane. Sipam čašu vode, uključujem računar i otvaram Word puna elana. Počinjem da kucam, i kuckam..ali ne ide.. tuc muc.. delete, pa opet isto.
I ništa. Ama baš ništa.
Pa gde su sve one divne ideje iščezle? Gde su se sakrile? Imala sam toliko toga lepog i smislenog da napišem… Au, potpuna blokada kreativnosti i inspiracije. Užas i katastrofa! Pa gde baš sad, jedva sam našla vremena da na miru pišem…
Ustajem, hodam, po sobi, osećajući se kao da me guši prazna bela stranica na računaru. I onda mi je sinulo! Pisaću baš o ovome kroz šta sada prolazim. Sigurno nisam sama. Sigurno se ovo i drugima dešava. Gde nestaju ideje? Gde odlazi inspiracija i kako je pronaći? Ideje počinju da naviru kao lude. I evo ih, sve su tu, u nastavku teksta, taksativno nabrojane.

1. Inspiracija se nalazi na najneverovatnijim mestima i navire u trenucima kada je najmanje očekujete.

Ja sam vam za to živi primer. Upravo sam dobila inspiraciju za pisanje, naizgled baš u samom njenom odsustvu. Zvuči ludo? Ali je moguće. I inače, najbolje ideje mi padaju na pamet u trenucima kada im tu, ustvari, i nije mesto. To se dešava dok na pijaci pokušavam da izaberem odgovarajuću lubenicu, dok seckam luk za paprikaš, dok češljam kosu svojoj ćerkici, dok čekam u redu u banci, dok vezujem pertle svom sinu, dok vadim veš iz mašine… Inspiracija ne bira ni mesto ni vreme, ona se samo stvori niotkuda i zaposedne vaš stvaralački nagon. Ali isto tako, bar u mom slučaju, brzo se i zaboravlja. Ideja koja se ne zapiše, ili ne razradi, pa makar to bilo samo u mislima, ima pretenziju da nestane i ode u fioku zaborava. Zato, kada vas tako iznenada strefi inspiracija, postarajte se da je čvrsto uhvatite i vežete za sebe. I sama nastojim u tome da uvek zapišem dobru ideju, ako ništa drugo, bar u telefonu u vidu poruke samoj sebi. Pomaže.

2. Inspiracija se nalazi u umetnosti:

U knjigama, filmovima, pesmama, muzici, pozorišnoj predstavi. Svaki vid umetnosti koji ima mogućnost da vas pomeri i zaista dirne, ima potencijal i da vas inspiriše.

3.  Inspiracija se nalazi u prošlosti.

Bilo vašoj ličnoj, ili neke vama bliske osobe. Inspiraciju možete pronaći u svim ključnim trenucima kroz koje ste prošli, bilo onim najboljim, bilo onim najgorim, koje biste najradije zaboravili. Može se naći čak i u prošlosti celog ljudskog roda, u bitnim istorijskim činjenicama, dogadjajima, istorijskim ličnostima i njihovim osobinama i podvizima, kao i u pozitivnim i negativnim osećanjima koja budi istorija.

4. Inspiracija se nalazi u sadašnjosti.

U ovom trenutku. U onome kroz šta trenutno prolazite u životu, u vašim svakodnevnim problemima i borbama, kao i u onim sitnim malim stvarima koje svakoga dana mogu iznova i iznova da vam isprovociraju osmeh na licu, kao i osećaj ponosa i zahvalnosti.

5. Inspiracija se nalazi i u budućnosti.

U onome što tek dolazi: u novim danima, u novim izazovima, novim vestima, novim problemima, novim poznanstvima. Nalazi se u svemu onome čemu težimo i čemu se nadamo. U svemu što želimo da ostvarimo, i u svemu o čemu sanjamo.

6. Ima je i u naizgled, malim i ne toliko bitnim stvarima.

Od toga šta ste danas spremali za ručak, vica koji vam je komšinica ispričala uz trač kaficu, pesmice koje vam je dete radosno izdeklamovalo po povratku iz vrtića, preko vežbi koje vam pomažu da se opustite, postignete bolju figuru ili korigujete svoje držanje.

7. Nalazi se i u vašim karakternim osobinama.

Bilo da ste uporni, tvrdoglavi, popustljivi, namćorasti, duhoviti, ambiciozni, lenji, vredni, zaboravni, štedljivi, previše opušteni ili previše brižni. Svaka od ovih, i mnogih drugih ličnih osobina može poslužiti kao inspiracija.

8. Inspiracije ima i u vašim stvarima.

Bilo da je to kozmetika koju koristite, šminka, obuća, stvari iz vašeg garderobera, torbice, nakit, nameštaj, stare fotografije, uspomene iz detinjstva, tehnika koju koristite, alati kojim se služite, šalovi, kape, dečije igračke, ili nekretnina u kojoj živite, kao i auto koji vozite.

9. Ima je i u svemu za šta ste sposobni, što znate ili volite da radite.

Ovde ne mislim samo na vaše obrazovanje, mada je i ono bez dileme inspirativno na svoj način. Pre svega mislim na vaše talente i ono što sami stvarate. Kao što je crtanje, slikanje, fotografija, pisanje, kuvanje, pevanje, sviranje instrumenata, heklanje, štrikanje, pravljenje poslastica, ples, fitnes, yoga, bavljenje sportom, meditacija, pravljenje frizura, šminkanje, manikir, pedikir, popravljanje pokvarenih uređaja i aparata, i sve ostalo što zahteva spretne ruke ili urođeni talenat.

10. Može vas inspirisati i priroda sama po sebi kao i ljudi koji vas okružuju.

Oni koje najviše volite, vaša porodica, prijatelji, kolege. Mogu to učiniti i oni koje baš i ne volite, i koji u vama bude neku drugu vrstu osećanja. Ili oni sa izuzetno interesantnom ili nesvakidašnjom životnom pričom, oni koji se bore sa velikim životnim problemima, ili oni kojima je baš sve potaman.

11. Mogu vas inspirisati i odnosi medju ljudima.

Bilo da se radi o prijateljstvu, ljubavnoj vezi, braku, roditeljstvu, majčinstvu, partnerstvu, odnosima medju kolegama na poslu, odnosima menadžmenta prema zaposlenima, odnosima prema egzistencijalno ugroženima, i odnosima prema onima koji ne žive u skladu sa propisanim društvenim normama koje diktira većina, ili odnosima prema manjinama. Ali inspirativni su i odnosi pojedinca prema životu, religiji, politici, umetnosti, ljubavi, bogatsvu, siromaštvu, pravosuđu, kriminalu, lepoti, istini, laži, i tako u nedogled. Ovde je spisak podugačak.

12. I naravno, mediji su nepresušni izvor inspiracije.

A na vrhu piramide je naravno internet kao glavno sredstvo za informisanje i oglašavanje. Na internetu možete pronaći nebrojeno mnogo sadržaja različitih tematika i karakteristika. I ako vam ništa od svega ovoga gore nije dalo ideju za pisanje, onda je najbolje da se bacite na ozbiljan surf internetom, i sigurna sam da ćete nakon nekog vremena pronaći savršenu temu za sebe.

Lana writes blog
Lana writes

I eto, gotovo je, vreme je da krenem po decu. Ja sam svoj bonus slobode za danas iskoristila, i to, po mom skromnom mišljenju, na pravi način.
Nadam se da sam uspela u nastojanju da vam pomognem da pronadjete odgovarajuću temu za pisanje kada vas inspiracija, iz nekog razloga, napusti.
Stižem ispred bakine zgrade, i pažljivo osluškujem. “O ne!”-rekoh, jer već ispred vrata čujem vrisku i galamu, i znam šta me čeka. Opet će “Pet malih majmuna” do sitnih sati da mi se vijori po stanu. I ponovo ću ih moliti, ili bolje reći preklinjati, da spavaju, dok ću jedva uspevati da držim oči otvorenim.
“Je’l su se najeli slatkiša, mama?”, pitam kao usput, i čujem dobri stari unapred očekivati odgovor: “Ma nee, samo jednu čokoladicu..” I jedva uspevam da se zadržim da ne prasnem u smeh.

I za kraj:
Pozdrav svim bakama. Ako se neka slučajno prepozna u ovom tekstu, svaka sličnost je namerna…

Volim te mama.

Lana <3

A kad već spominjemo bake, evo fenomenalnog recepta za pravi Bakin kolač, pa ko voli nek’ izvoli. Za recept kliknite OVDE

Life is better with a smile :)

6 Comments

 1. Lana, tekstovi su Vam odlični, cijeli dan čitam po malo kad uhvatim vremena.
  I upravo ste mi dali ste ideju za novi tekst, o predrasudama prema mamama koje imaju mamu ili svekrvu u blizini pa mnogi misle da su te mame posteđene jer im bake cuvaju djecu

  • Lana Reply

   Hvala Vam puno na komentaru, i komplimentu.
   Drago mi je da sam uspela da Vas inspirišem, to mi je i bio cilj.
   Što se tiče Vaše ideje za sledeći tekst, mislim da je odlična. To je zaista jedna velika predrasuda. Nijedna mama nije pošteđena. Bake mogu mnogo da pomognu, i hvala im na tome, ali mame su ipak mame, i njihova uloga je najvažnija.
   Veliki pozdrav 🙂

 2. Fenomenalni, iskreni i inspirativni sadrzaji, koji su neverovatno citljivi i veoma bliski vecini zena, medju kojima sam i ja 🙂 Bravo Lanci, hocemo jos! 🙂

  • Lana Reply

   Drago mi je da to čujem, i puno hvala na komplimentima i podršci…

   Lana

 3. Fenomenalni, iskreni i inspirativni sadrzaji, u kojima se vecina zena vec pronalazi. Bravo Lanci, hocemo jos! 🙂

  • Lana Reply

   Hvala puno na rečima hvale i podrške!
   Biće uskoro novih tekstova, u pripremi su.
   Ideja mi je da za početak objavljujem jedan tekst nedeljno, ali ako bude potrebe ili dodatne inspiracije, biće ih i više.
   Hvala još jednom!
   Veliki pozdrav,
   Lana

Write A Comment

Pin It